Av Eira (14), Brage (7) og mamma Kathrine.
Det er ikke til å unngå at barna savner venner, rutiner og gjøremål i disse koronatider, og det krever en del av oss foreldre for å få til hjemmeskole, lek, hjemmejobbing og god stemning. Hjemme hos oss har vi kjent på at dagene lett kan miste formen, særlig gjennom en periode med mye dårlig vær som ikke akkurat pirrer turgleden. Vi sover lengre, bruker tid på å komme i gang med dagen, og det er lett for at ting sklir ut. Når man ikke har fritidsaktiviteter eller kulturtilbud heller, er det opp til oss foreldre å brette opp ermene og stille med alternativer. Men det er ikke alltid så mye som skal til!
Jeg spurte barna om de kunne komme på tre ting hver som de ville lære bort til hverandre i løpet av en uke. Det skulle være ting som man ikke trengte å bruke mye tid på å planlegge eller handle inn til, og det skulle være ting alle kunne få til.

Her er forslagene våre:

Eira (14):
 • Lære hvordan en kan holde en fantastisk piknik i skogen
 • Vise yndlingsfilmen sin
 • Lære bort å bake boller med gul krem
Brage (7):
 • Lære bort hvordan man bygger lego
 • Lære bort hvordan man tegner en tegneserie sammen
 • Lære bort hvordan man holder en fantastisk bollefest på terassen
Mamma Kathrine (37):
 • Lære bort hvordan man går på en spennende oppdagelsestur i skogen
 • Lære bort hvordan man planter blomster i potter
 • Lære bort hvordan man leker hangman
Så da var det bare å sjekke værmeldingen og la den avgjøre hva som kunne gjøres når! Vi ble enige om en plan hvor noen av dagene inneholdt to av aktivitetene og noen dager én, og vi avtalte at noen aktiviteter skulle gjøres sammen alle tre, og noen var det greit med bare to. Og så var det bare å gå i gang.
Med en gang uken var planlagt med en eller to aktiviteter per dag, ble det plutselig lettere å holde på andre rutiner, som frokost og lunsj sammen og avsatt tid til skolearbeid/hjemmekontor. Det ble også en bonus-øvelse for minstemann å lese på planen hvilken dag det var, og hvilken aktivitet vi skulle gjøre. Win/win, fun/fun 😊
Scroll ned for bolleoppskrift!

 

Bolleoppkrift (ca 28 boller)

 • 1 kg hvetemel
 • 200 g sukker
 • 2 pk tørrgjær
 • 1 ss kardemomme
 • 2 ts vaniljepulver
 • 250 g smør (smeltes)
 • 7 dl melk (helles oppi det smeltede smøret, varmes til 40 grader)
Bland det våte i det tørre og elt godt. Sett deigen til heving i ca 45 min.
Gjør klar vaniljekrem (ferdig krem i kartong eller pulver som røres ut i melk og kokes opp) og 3 brett med bakepapir. Strø et par never mel over deigen, kna godt og trill boller. Klem dem litt flate når du setter dem på brettet. Når alle bollene er satt på brett, trykker du ned en liten grop midt på hver bolle. Putt krem i gropen.
La bollene heve i 45-60 min.
Forvarm ovnen til 225 grader og stek bollene midt i ovnen i ca 10 min, til de er gylne.
La bollene kjølne på rist.
Glasur (nok til ca 10 boller): Bland 3 ss kokosmasse og 3 ss melis i en skål. Drypp i noen dråper vann og bland. Pass på at glasuren ikke blir for flytende, den skal bare så vidt renne av skjeen. Legg ønsket antall boller på et serveringsfat og sett glasur rundt langs kanten av vaniljekremøyet på hver bolle. La glasuren stivne i ca 15 min.
Hvis dere vil fryse en del av bollene til en annen gang er det best å fryse dem uten glasur! Til frysing egner ferdig vaniljekrem i kartong seg bedre enn pulver-varianten.